Späť na blog

Tepelné čerpadlá vydržia roky, ak nezanedbáte ich pravidelnú údržbu. Prečo je potrebná?

Tepelné čerpadlá vydržia roky, ak nezanedbáte ich pravidelnú údržbu. Prečo je potrebná?

Pridané: 08.08.2023

Tepelné čerpadlo ponúka užívateľom efektívny, ekologický a energeticky úsporný spôsob vykurovania i chladenia domácností a firiem. Na svoje fungovanie totiž využíva obnoviteľné zdroje – vzduch, vodu, pôdu. V súčasnosti ide o najlepší spôsob vykurovania domácnosti a ohrevu teplej vody. Na to, aby čerpadlo fungovalo naozaj energeticky úsporne a mohlo sa pochváliť dlhou životnosťou je dôležitá pravidelná údržba. Povedzme si spoločne, ako sa starať o tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlá majú dlhú životnosť, v závislosti od druhu sa bavíme v priemere od 15 do 30 rokov. Na to, aby vám zariadenie naozaj slúžilo tak dlhé obdobie je potrebná pravidelná údržba a starostlivosť.

Ako sa starať o tepelné čerpadlo?

  • Kontrola chladiva – tepelné čerpadlo potrebuje na svoj výkon chladivo, to hrá dôležitú rolu pri prenose tepla v tepelnom čerpadle. Kontrolované by malo byť minimálne raz ročne. V prípade potreby je potrebné ho doplniť.

  • Čistenie vzduchového výmenníka – tak ako pri klimatizačných zariadeniach platí, že bez ich pravidelného čistenia nemôžete očakávať, že bude zariadenie fungovať na 100 %. Výmenníky zabezpečujú, aby teplý vzduch mohol prúdiť do domácnosti. Často sa v nich usádzajú rôzne nečistoty v podobe prachu, chlpov, peľu, čo môže zaťažiť

    kompresor a zvýšiť spotrebu energie. Výmenníky odporúčame čistiť aspoň raz ročne.

  • Čistenie vonkajších jednotiek – vonkajšie jednotky sú pod neustálym vplyvom počasia a vonkajšieho prostredia. Periodicky preto treba odstraňovať zachytené lístie a prach, aby sa predišlo prehrievaniu zariadenia a bol zabezpečený prietok vzduchu.

  • Kontrola tlakových hodnôt – kvalifikovaný odborník by mal aspoň raz ročne skontrolovať či sú tlakové hodnoty v čerpadle v rámci stanovených hodnôt.

  • Kontrola a čistenie magnetického filtra a filtra na pevné nečistoty – najmä pri tepelných čerpadlách vzduch – voda.  

  • Kontrola prietoku vody a kontrola chodu kompresora a ventilátora -  funguje kompresor ako má? Nezavadzia ventilátoru nános nečistôt? Prietok vody, chod kompresora a ventilátora pre vás skontroluje kvalifikovaný odborník špeciálnymi prístrojmi.


Prečo je dôležitá údržba tepelného čerpadla?

Údržba tepelného čerpadla je dôležitá hneď z niekoľkých dôvodov. Pomáha vám predĺžiť životnosť vášho zariadenia, zlepšiť jeho účinnosť a zachovať jeho efektivitu, čím z dlhodobého hľadiská šetríte na nákladoch na energie. V neposlednom rade sa pri pravidelných kontrolách dá predísť poruchám, ktoré by mohli pri dlhodobej nepozornosti viesť k nákladným opravám či úplnému poškodeniu zariadenia.

Nechajte údržbu na odborníkov

Údržbu tepelného čerpadla je rovnako ako pri inštalácii najlepšie nechať na odborníkov z Mallay. Naši pracovníci vedia, čo treba skontrolovať, vyčistiť, ochotne vám poradia a pomôžu vám zachovať vaše čerpadlo funkčné. Stačí nás kontaktovať cez kontaktný formulár a dohodneme si čas, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať. Ideálne je však stihnúť údržbu ešte pred vykurovacím obdobím, aby vám čerpadlo slúžilo naplno počas zimných mesiacov.  

Späť na blog

Ďalšie články

5 vecí, ktoré by ste mali zvážiť skôr, než si vyberiete klimatizáciu do domu

5 vecí, ktoré by ste mali zvážiť skôr, než si vyberiete klimatizáciu do domu

Pridané: 05.08.2024

Klimatizácia do domu je dôležitý prvok domácnosti. A to nielen počas stále horúcejších letných dní. Dobre zvolené zariadenie dokáže ochladiť vzduch v dome a taktiež ohriať, keďže ide vlastne o tepelné čerpadlo fungujúce na princípe vzduch – vzduch. Dokonč

Čítať článok

Klimatizácia a jej vplyv na zdravie: Mýty a fakty, kde je ukrytá pravda?

Klimatizácia a jej vplyv na zdravie: Mýty a fakty, kde je ukrytá pravda?

Pridané: 19.07.2023

Je neoddeliteľnou súčasťou domácností i pracovísk, letné horúce dni si už bez nej nevieme predstaviť. Mnohí sa však klimatizácii ešte stále vyhýbajú a dôvodom sú diskusie o jej škodlivosti, mýty, ktoré ju už roky sprevádzajú. Poďme sa na ne pozrieť!

Čítať článok

Rekuperácia šetrí náklady na vykurovanie, ako funguje?

Rekuperácia šetrí náklady na vykurovanie, ako funguje?

Pridané: 26.09.2022

Rekuperácia, či inak povedané systém riadeného vetrania, ponúka mnoho výhod. Každý predsa túžime po zdravom prostredí pre bývanie, čerstvom vzduchu bez nečistôt a ak nám to ušetrí aj náklady na vykurovanie, ide o jackpot. Ako rekuperácia funguje?

Čítať článok

Potrebujete riešenie klimatizácie, vykurovania alebo vzduchotechniky?

Ozvite sa nám cez náš kontaktný formulár:

Kontaktný formulár