Späť na blog

Mobilná klimatizácia verzus klasická. Ktorú si vybrať?

Mobilná klimatizácia verzus klasická. Ktorú si vybrať?

Pridané: 25.06.2024

Mobilná klimatizácie je jedným z riešení, ako schladiť interiér v horúcom počasí. Prináša alternatívu ku klasickému riešeniu klimatizácie a kladie do popredia hlavné výhody – flexibilu a jednoduchú inštaláciu. Samozrejme, má aj svoje nevýhody.

Premýšľate práve aj vy nad tým, že by ste toto leto konečne zatočili s neznesiteľným teplom doma alebo v kancelárii a prežili ho v pohodovej teplote vďaka klíme? Ak vám napadlo, že práve mobilná klimatizácia by mohla byť riešením, čítajte ďalej. V tomto článku sa dozviete:

 

OBSAH ČLÁNKU

  1. Čo je mobilná klimatizácia?
  2. Na ako princípe funguje mobilná klimatizácia?
  3. Aké výhody a nevýhody má prenosná klimatizácia?
  4. Porovnanie klasickej a mobilnej klimatizácie. Ktorú si vybrať?

 

 

Čo je to mobilná klimatizácia?

Mobilná klimatizácia, inak nazývaná aj ako prenosná klimatizácia, slúži prioritne na ochladzovanie vzduchu v interiéri. Na rozdiel od klasickej klimatizácie, ktorá je pevne zabudovaná v stene, pri mobilnej už z názvu jasne vyplýva, že je možné premiestňovať ju. Aj preto je tento typ klimatizácie vybavený kolieskami, vďaka čomu s ňou môžete podľa potreby manipulovať nielen v rámci miestnosti, ale taktiež celého interiéru alebo si môžete mobilnú klímu pokojne vziať aj na chatu.

 

Kedy riešiť mobilnú klimatizáciu?

Mobilné klímy sú alternatívou, ak nie je možné v danom interiéri riešiť klasickú klímu. Napríklad v prípade, ak žijete v prenajatom byte a majiteľ nesúhlasí s inštaláciou normálnej klimatizácie alebo to pravidlá spoločenstva vlastníkov bytov neumožňujú.

Ďalšou veľmi častou možnosťou, kedy ľudia siahajú po prenosnej klimatizácii, je jej umiestnenie v kancelárii. Prípadne taktiež inom prenajatom pracovnom priestore, kde ste len na dobu určitú a majiteľ riešenie klimatizácie “na pevno” z akéhokoľvek dôvodu odmieta alebo je príliš zložité z dispozičného riešenia klimatizáciu nainštalovať.

 

Ako funguje mobilná klimatizácia?

Mobilná klimatizácia funguje na podobnom princípe ako klasická klimatizácia, ktorej základom je chladivo meniace teplý vzduch na studený. Ak by sme sa na to pozreli krok za krokom, tým prvým je, že zariadenie prenosnej klímy nasáva teplý vzduch z interiéru cez vstupné otvory s filtrom. Tento vzduch potom prechádza cez vnútorný okruh klimatizácie, kde dochádza pomocou chladiva k zníženiu jeho teploty. Ako presne?

Chladivo, ktoré sa nachádza vo výparníku, absorbuje teplo zo vzduchu prijatého z miestnosti a zmení sa z kvapalného stavu na plyn. Práve vďaka tomuto procesu sa vzduch ochladí a čo je veľkou výhodou, zbaví aj nadmernej vlhkosti (preto má klimatizáciu ako jednu z výhod to, že dokáže miestnosť s nadmernou vlhkosťou vysušiť ako špongia).

Plynné chladivo prechádza ďalej do kompresora, ktorý ho stlačí a následne do kondenzátora, kde dochádza k zmene skupenstva na kvapalné (vznikne kondenz) a absorbované teplo jednoducho klíma odvedie von z miestnosti pomocou takzvanej výfukovej/vývodnej hadice, o ktorej bude reč o chvíľku.

Výsledkom je chladný vzduch, ktorý je zbavený nadmernej vlhkosti a pomocou ventilátora a nastaviteľných lamiel opäť vháňaný do miestnosti, ktorú potrebujete vychladiť.

 

Aké funkcie má prenosná klimatizácia?

Opäť podobne, ako v prípade klasickej klimatizácie, aj mobilná klíma dokáže toho viac, ako len chladiť. Hoci vždy závisí od konkrétneho modelu a značky, vo všeobecnosti sú funkcie rovnaké.

Pomocou mobilnej klimatizácie môžete temperovať vzduch v interiéri aj v opačnom prípade, ak ho potrebujete otepliť. Okrem toho sme už spomenuli odstraňovanie vlhkosti, ktoré sa deje počas chladenia, avšak v rámci klimatizácie je dostupné aj ako zvlášť funkcia. To môže byť nápomocné v prípade, ak máte v interiéri prílišnú vlhkosť a radi by ste ju znižili.

Nuž, a napokon, nesmie chýbať ani funkcia takzvaného fénovania alebo fúkania vzduchu bez toho, aby klimatizácia prispievala k zmene jeho teploty. Znamená to, že vám podľa potreby poslúži aj ako ventilátor.

 

Inštalácia mobilnej klimatizácie. Ako na to?

Najdôležitejšia časť celej “na oko jednoduchej” inštalácie mobilnej klimatizácie je umiestnenie vývodnej hadice tak, aby smerovala do exteriéru. Prečo musí viesť hadica von? Prúdi z nej predsa horúci vzduch. Ak by ste nechali vývod z prenosnej klimatizácie vo vnútri miestnosti, nemala by klíma žiaden efekt.

 

Kam umiestniť vývodnú hadicu mobilnej klimatizácie? Na výber máte niekoľko z možností:

  • Do okna

Najčastejším spôsobom, kam ľudia veľkú hadicu vývodu prenosnej kliamtizácie dávajú, je práve pootvorené okno. Pozor však na jeden veľmi dôležitý detail. Ak hadicu len tak vyvediete z okna, efektivita klimatizácie klesá na polovicu. Pretože prostredníctvom vzniknutého priestoru okolo hadice prúdi do interiéru aj teplý vzduch. Lepším riešením je preto špeciálna textilná izolácia so zazipsovaným otvorom, ktorú môžete do okna pripevniť pomocou suchých zipsov. Tá zachytí prevažnú časť sálavého tepla a vývod z klimatizácie jednoducho vložíte do určeného otvoru.

  • Do existujúceho otvoru

Máte v stene otvor, ktorý aktuálne neslúži svojmu pôvodnému zámeru? Skvelé, o jeden problém menej. Môžete ho použiť na vývod z prenosnej klimatizácie. Príkladom je nepoužívaný otvor pre digestor alebo prípadne predpríprava na komín alebo krb (avšak odporúčame poradiť sa s odborníkom alebo predajcom mobilnej klimatizácie).

  • Do nového otvoru

Poslednou možnosťou je, že si otvor vytvoríte stavebným zásahom. V tom prípade ale určite odporúčame zvážiť skôr orientáciu na klasickú klimatizáciu, pretože práve tento spôsob jej inštalácie a narušenie steny či muriva je častým dôvodom, prečo sa ľudia rozhodnú skôr pre tú mobilnú.

 

Mobilná klimatizácia bez hadice

Nie ste prvý, komu napadlo, či takéto riešenie existuje. Čo si budeme navrávať, tá obrovská hadica jednoducho pôsobí nevzhľadne a vyriešiť, kam ju dať, nie je zrovna jednoduché. Mobilná klimatizácia bez hadice však neexistuje.

Alternatívou sú takzvané ochladzovače, ktoré fungujú za pomoci studenej vody alebo ľadu a ventilátora a vytvárajú tak dojem ochladenia. Ten nastáva vo veľmi obmedzenom množstve a s účinkom klimatizácie sa nedá porovnať.

 

Výhody a nevýhody mobilnej klimatizácie v porovnaní s klasickou klimatizáciou

Ak uvažujete nad kúpou klimatizácie a práve prenosná je jednou z možností, ktorá pripadá v úvahu, určite vás budú zaujímať najmä jej benefity a prípadné nedostatky. Práve tie vás totiž nasmerujú k tomu, či je pre vás mobilná klimatizácia tým najlepším riešením, ako problém s teplom v interiéri vyriešiť.

 

Aké výhody má mobilná klimatizácia?

Začneme tým, prečo si ľudia mobilnú klimatizáciu vyberajú. Tipujete správne, že je to jej flexibilita. To znamená, že ju môžete použiť v ktorejkoľvek miestnosti, kde viete zabezpečiť umiestnenie vývodnej hadice mimo interiéru.

O hadici a jej umiestnení sme už písali vyššie. Jej benefitom je, že nie je potrebné žiadne vŕtanie do steny, čo celkom určite poteší vášho prenajímateľa. Ak by sme sa ešte vrátili o krok späť – k mobilite, oproti klasickej klimatizácii, ktoré bežne otáča lamelami v maximálne 45° uhle, telo prenosnej klímy môžete otočiť o 360° ktorýmkoľvek smerom potrebujete. Áno, aj do rohu miestnosti.

Ovládanie je intuitívne a dnes si už pri väčšine modelov môžete vybrať, či sa rozhodnete pre ovládací panel na zariadení, pohodlný diaľkový ovládač priamo z gauča alebo mobilnú aplikáciu, ktorá vám pomôže aktivovať klimatizáciu aj na diaľku.

Na čo pri výhodách celkom určite zabudnúť nemôžeme je cena prenosnej klimatizácie. V prepočte vás vyjde približne o polovicu ak nie až dve tretiny lacnejšie ako klasická stacionárna klimatizácia s montážou. Ak však hovoríme o nákladoch na prevádzku mobilnej klimatizácie, to už je druhá vec…

 

Nevýhody mobilnej klimatizácie

Ak ste doteraz jasali nad tým, že je mobilná klimatizácia vlastne ideálnym riešením, v tejto chvíli príde mierne ochladenie. Nie však zásluhou klímy. Dôvodom, prečo tá prenosná nie je súčasťou každej domácnosti a prečo nenahradila klasickú pevnú klimatizáciu sú nevýhody, ktoré so sebou toto riešenie prináša. Ktoré sú to?

 

Prenosná klimatizácia má nižší výkon

Samozrejme, vždy závisí od modelu. Pre hrubé porovnanie však môžeme rátať s približne polovičným výkonom, než v prípade klasickej klimatizácie. Znamená to, že vychladenie dosiahnete za dlhší čas, spotrebujete viac energie a podľa toho, aká je veľká miestnosť, napokon nemusíte dosiahnuť teplotu, ktorú by ste chceli.

 

Mobilná klimatizácia má vyššiu spotrebu energie ako klasická

V nadväznosti na predchádzajúci bod je vhodné podotknúť, že vyššia spotreba energie znamená aj vyššie náklady na prevádzku. Ak sa vám teda zdá výhodné, že je obstarávacia cena mobilnej klimatizácie nižšia, počkajte na to prekvapenie, keď si otvoríte obálku s vyúčtovaním za elektrinu.

 

Pozor na hlučnosť mobilnej klimatizácie

Priemerný hluk z mobilnej klimatizácie je okolo 50 – 60 decibelov. Pre predstavu uvedieme, že hlasitosť pripomína dážď spoza okna alebo tichší rozhovor. A to znamená, že si síce viete pustiť hlasnejšie televízor, neviete však pri mobilnej klimatizácii nerušene spať. Hoci majú mnohé režim spánku, jednoducho sa míňa účinku.

 

MALLAY TIP: Zdravý spánok v optimálnych podmienkach je základ každého produktívneho dňa. Pre porovnanie, pevne osadené klimatizácie Daikin dosahujú hlučnosť približne 19 decibelov, čo znie ako padanie lístia alebo dýchanie. S mobilnou klimatizáciou sa však budete musieť rozhodnúť, či dáte prednosť teplu alebo hluku. Prečítajte si viac o výhodách a cene klimatizácií Daikin v našom blogu.

 

Pre prenosnú klimatizáciu musíte vyhradiť miesto

Poslednou z nevýhod, ktoré so sebou riešenie v podobe mobilnej klimatizácie prináša, sú jej rozmery. Pokojne si ju predstavte ako ďalší kus nábytku, ktorý musí byť umiestnený v dosahu otvoru vývodnej hadice.

 

Aby sme to zhrnuli, odpoveď na otázku, či si vybrať mobilnú alebo klasickú klimatizáciu, je nad slnko jasná.

 

Prenosná klimatizácia by mala byť len alternatívnym riešením v prípade, ak naozaj nemáte možnosti nechať si nainštalovať stabilnú klimatizáciu s vnútornou a vonkajšou jednotkou. Pre tento prípad sme tu v Mallay pre vás. Kontaktujte nás, radi nájdeme to najvhodnejšie riešenie pre vaše bývanie alebo kanceláriu.

 

 

POTREBUJEM KLIMATIZÁCIU

 

Späť na blog

Ďalšie články

Tepelné čerpadlo vzduch – voda: Aká je jeho cena a úspory na energiách?

Tepelné čerpadlo vzduch – voda: Aká je jeho cena a úspory na energiách?

Pridané: 29.02.2024

Tepelné čerpadlo vzduch – voda patrí k najčastejšie vyberaným tepelným čerpadlám v našich zemepisných šírkach. Ak práve premýšľate nad výmenou starého kotla za tepelné čerpadlo alebo ste sa rozhodli pre tento typ vykurovania v novostavbe, ideálnym riešení

Čítať článok

Oplatí sa investovať do tepelných čerpadiel?

Oplatí sa investovať do tepelných čerpadiel?

Pridané: 07.06.2022

Aby ste lepšie pochopili, prečo sa oplatí dlhodobo investovať do tepelného čerpadla, musíte vedieť, ako dlhodobé výhody prevážia počiatočné náklady. Tu je päť príkladov, prečo sa oplatí investovať do tepelného čerpadla čas aj financie.

Čítať článok

Rekuperácia šetrí náklady na vykurovanie, ako funguje?

Rekuperácia šetrí náklady na vykurovanie, ako funguje?

Pridané: 26.09.2022

Rekuperácia, či inak povedané systém riadeného vetrania, ponúka mnoho výhod. Každý predsa túžime po zdravom prostredí pre bývanie, čerstvom vzduchu bez nečistôt a ak nám to ušetrí aj náklady na vykurovanie, ide o jackpot. Ako rekuperácia funguje?

Čítať článok

Potrebujete riešenie klimatizácie, vykurovania alebo vzduchotechniky?

Ozvite sa nám cez náš kontaktný formulár:

Kontaktný formulár