Späť na blog

Máte doma vlhko? Aké zdravotné riziká vám hrozia?

Máte doma vlhko? Aké zdravotné riziká vám hrozia?

Pridané: 21.10.2022

Čo je vlhkosť?

Vlhkosť je obsah vodnej pary vo vzduchu. Tá vzniká pri varení v kuchyni, pri sprchovaní sa teplou vodou, používaním difuzérov, jej zdrojom je aj obyčajné dýchanie vás a vašich domácich miláčikov alebo sušenie bielizne v obývačke na vešiaku. Zdrojov vlhkostí je v každej domácnosti pomerne dosť.

Problém nastáva v momente, keď v domácnosti dosiahnete takzvaný rosný bod – čiže teplotu, pri ktorej vzduch nedokáže udržať vodu z vodnej pary a tá sa začne zrážať na rôznych povrchoch v domácnosti. Neobľúbeným miestom sú práve steny, okná, ale pokojne aj kachličky a nábytok.

Ideálna vlhkosť v zimnom období je od 45 do 60 %

Počas prechodných a zimných mesiacov by sme v byte mali udržovať vlhkosť od 45 do 60 %. Ak v domácnosti nebudeme udržovať priemernú vlhkosť okolo 50 %, čo je mimochodom ideálna vlhkosť pre spálne a kvalitný spánok, môže nás navštíviť nečakaná návšteva.

Čo spôsobuje vysoká vlhkosť v byte?

  • Roztoče – pri vysokej vlhkosti sa darí roztočom, čím vyššia vlhkosť je v byte, tým jednoduchšie a ľahšie sa rozmnožujú. Malé mikroskopické organizmy ohrozujú všetkých, ktorí trpia alergiami, ale ak sa premnožia, sú rizikové pre každého dospelého i detského jedinca.
  • Plesne – Keď sa povie vlhkosť, pleseň sa raduje. Malé i veľké fľaky tmavej farby na stenách značia iba jedno – pleseň v dome. Mikroskopické huby sa rozmnožujú vo vlhkom prostredí rýchlo, mokré steny sú ich najčastejším domovom. V prípade, že už vidno prvé bodky, je nutné siahnuť po silných chemických prípravkoch proti plesniam a môžu sa objaviť prvé problémy s dýchaním či iné alergické reakcie, ako je ekzém, kašeľ, nádcha.

 

Ako riešiť nadmernú vlhkosť?

Vetranie

Najjednoduchším spôsobom, ako sa zbaviť vlhkosti v byte je dostatočné vetranie. Vetrať by ste mali nárazovo v krátkych intervaloch pri plne otvorenom okne. V zime ale pri takomto vetraní hrozí únik tepla, čo pri vysokých cenách energií nie je najvhodnejšie. Pouvažovať preto môžete nad inštaláciou rekuperácie – riadeného vetrania, ktorá čistí a zohrieva vzduch zvonka vzduchom, ktorý berie z interiéru, čím šetrí náklady na vykurovanie. Viac o jej funkciách a fungovaní sa dočítate v blogu Rekuperácia šetrí náklady na vykurovanie, ako funguje? (https://www.mallayslovakia.sk/blog/clanok/detail/rekuperacia-setri-naklady-na-vykurovanie-ako-funguje)

TIP OD NÁS: Nevetrajte pomocou otvoreného okna iba vo ventilačnej polohe, známej ako vetračka, okno musíte otvoriť dokorán, nechať vzduch prúdiť, aby sa starý, vydýchaný vzduch vymenil za čerstvý.

Ak sa vám na plastových oknách tvoria kvapky vody a okná sú zarosené, znamená to, že zle vetráte a v byte nastáva spomenutý rosný bod, kedy sa zráža vodná para.

Drobnosti s veľkým dosahom

Používajte pri varení digestor, ktorý odvádza paru. Nevešajte mokré uteráky na radiátory a nenechávajte ich v kúpeľni. Ak sušíte bielizeň na vešiaku v interiéri, dávajte pozor, aby okolo neho bol dostatok priestoru pre prúdenie vzduchu. Ideálne je, aby bolo v miestnosti pri mokrej bielizni otvorené okno.

Nielen rekuperácie, ale aj dnešné moderné klimatizácie dokážu váš domov zbaviť vlhkosti, vyčistiť vzduch, ktorý s vašou rodinou dýchate a zabezpečiť prostredie bez plesní, baktérií a iných nečistôt. S klimatizáciou si tak nielen vychladíte, ale aj vykúrite a zbavíte sa vlhkosti v byte. Ak máte záujem o inštaláciu rekuperácie alebo klimatizácie, ozvite sa nám, nájdeme ideálne riešenie priamo pre vás.

Späť na blog

Ďalšie články

Zdravé chladenie v podobe chladiacich stropov: Aké sú jeho výhody?

Zdravé chladenie v podobe chladiacich stropov: Aké sú jeho výhody?

Pridané: 16.03.2023

Chladiace stropy, alebo inak známe stropné chladenie, si mnohí vyberajú ako estetický a zdravý spôsob chladenia domácností i pracovísk. V porovnaní s klimatizačnými jednotkami ponúkajú mnoho výhod a minimum negatív. Pozrime sa spoločne na ne.

Čítať článok

Ako funguje klimatizácia? Vyvraciame predsudky a obavy

Ako funguje klimatizácia? Vyvraciame predsudky a obavy

Pridané: 22.08.2024

Fungovanie klimatizácie je pre niekoho jasná vec, pre iného jedna veľká neznáma. Ak patríte k druhej skupine a radi by ste zistili, akým spôsobom vlastne jedno zariadenie dokáže tak efektívne ochladiť interiér, čítajte ďalej. Možno tak zistíte, že dôvody,

Čítať článok

Tepelné čerpadlo vzduch – voda: Ako funguje a pre koho je vhodné?

Tepelné čerpadlo vzduch – voda: Ako funguje a pre koho je vhodné?

Pridané: 22.12.2023

Tepelné čerpadlá vzduch – voda sú jedným z najčastejšie vyhľadávaných riešení v našich končinách. Tento typ tepelného čerpadla je vhodný do novostavieb aj do rekonštrukcií, kde sa tepelné čerpadlo napája na existujúci systém vykurovania s radiátormi. Preč

Čítať článok

Potrebujete riešenie klimatizácie, vykurovania alebo vzduchotechniky?

Ozvite sa nám cez náš kontaktný formulár:

Kontaktný formulár