Späť na blog

Klimatizácia do bytu: Aká je najvhodnejšia a podľa čoho vybrať?

Klimatizácia do bytu: Aká je najvhodnejšia a podľa čoho vybrať?

Pridané: 12.06.2024

Klimatizácia do bytu je dnes jednou z najobľúbenejších možností, ako ochladiť interiér v paneláku alebo bytovke v horúcich letných mesiacoch. Chladenie klimatizáciou je dostupné, pohodlné a pri výbere vhodnej klimatizácie a správnom používaní aj energeticky efektívne. Napokon, taká klíma je vlastne komplexný systém, ktorý môže výrazne povzniesť kvalitu vášho bývania v byte tým, že reguluje teplotu aj v zimných mesiacoch a v prípade vybraných modelov aj vlhkosť a čistotu vzduchu. Čo všetko by ste mali vedieť, než si vyberiete tú pravú klimatizáciu do vášho bytu?

OBSAH:

  1. Aké druhy klimatizácií do bytu máte na výber?
  2. Nástenná klimatizácia verzus mobilná klimatizácia.
  3. Aké funkcie by mala mať klimatizácia do bytu?
  4. Najlacnejšia klimatizácia nemusí byť dobrý nápad. Podľa čoho sa odvíja cena klimatizácie?

 

Typy klimatizácií: Aké klimatizácia do bytu je najlepšia?

 

Monosplit alebo multisplit klimatizáciu do bytu?

V zásade rozlišujeme klimatizácie najskôr podľa počtu jednotiek, ktoré systém zahŕňa. Najpoužívanejší typom klimatizácie do bytu je aktuálne monosplit. Inak povedané jedna vnútorná a jedna vonkajšia jednotka. O čom však mnohí majitelia bytov netušia, niekedy je skôr efektívnejšie (ak to dispozícia a konštrukčné prvky povoľujú) siahnuť po multisplitovej klimatizácií. A teda jednej vonkajšej jednotky, na ktorú je možné napojiť, napríklad v prípade klimatizácií Daikin, až päť vnútorných jednotiek. A pomocou tohto systému chladiť (a v zime vykurovať) až 5 miestností presne podľa svojich preferencií.

Ďalšou veľkou výhodou multisplitu a dôvodom, prečo je stále vyhľadávanejšou možnosťou klimatizácie do bytu, je úspora energie pomocou jedinej vonkajšej jednotky. Nesmieme však zabúdať ani na estetiku exteriéru bytového domu, ktorej tapetovanie klimatizačnými jednotkami na fasáde naozaj veľmi nesvedčí.

 

 

Aké typy vnútorných klimatizačných jednotiek máte na výber?

 

Z pohľadu vnútornej jednotky existuje hneď niekoľko typov klimatizácií, ako sú napríklad nástenné, parapetné, kazetové, kanálové či podstropné. V priestoroch bytu sú najvhodnejšou voľbou práve prvé dve – nástenné a parapetné. Kým tie nástenné vytvárajú celkom zreteľný prvok v interiéri (i keď dnešné moderné a elegantné klimatizácie kladú na nerušivý dizajn veľký dôraz), parapetné klimatizácie sú skvelou voľbou tam, kde je voľný priestor práve pod okennou parapetou. Napokon, svojím tvarom pripomínajú menší radiátor.

 

Mobilná verzus nástenná klimatizácia do bytu

 

Ak máte byt, možno riešite práve túto dilemu. Ušetríme vám čas, porovnali sme pre vás výhody a nevýhody mobilnej a klasickej nástennej klimatizácie.

 

Výhody a nevýhody mobilnej klimatizácie do bytu

Z názvu mobilnej klimatizácie je zrejmé, že najväčším benefitom je možnosť presunúť ju podľa aktuálnych potrieb. Aj preto sú ideálnou voľbou do prenajatého bytu. Prípadne, ak vám správca nechce umožniť inštaláciu vonkajšej klimatizačnej jednotky na fasádu bytového domu. Na rozdiel od klasickej nástennej klimatizácie nevyžadujú žiadnu náročnú inštaláciu. V podstate im stačí prístup k oknu cez ktoré vedie výfuková hadica.

Nevýhodou mobilnej klimatizície, je nižšia efektivita ako v prípade klasických nástenných modelov. Inak povedané na to, aby priniesli rovnaký chladivý efekt spotrebujú viac energie. Čo je veľkým negatívom je taktiež ich hluk. Keďže je celý chladiaci systém v rámci jednej interiérovej jednotky, mobilná klimatizácia dáva o sebe vedieť. Navyše si treba uvedomiť ich rozmery, kvôli ktorým zaberajú nemalý priestor v miestnosti.

 

Výhody a nevýhody nástennej klimatizácie do bytu

Okrem vyššie spomenutej energetickej efektivite prináša nástenná klimatizácia v byte lepšiu distribúciu chladeného vzduchu po celej miestnosti, než je to v prípade tej mobilnej. Dnešné inovatívne dizajny klimatizácií vôbec nepôsobia rušivo, práve naopak. Dokážu vkusne doplniť interiér v každej izbe. Navrch má nástenná klimatizácia aj z pohľadu funkcií a ovládania. Pokročilé nastavenia, obľúbený tichý režim, šterný režim, časovač alebo ovládanie cez Wi-Fi pomocou aplikácie je už štandardom.

Takáto klíma si však vyžaduje montáž odborníkom. Odborná inštalácia môže byť spojená s nutnosťou drobných stavebných úprav, keďže je potrebné prepojiť vonkajšiu a vnútornú jednotku, v prípade multisplit klímy viac jednotiek, ktoré však zákonite nemusia byť oproti sebe. Cena klimatizácie do bytu v tomto prípade znamená o niečo vyššie výdavky, najmä ak si zarátame aj montáž. Miernou nevýhodou, v porovnaní s mobilnou klímou je aj fakt, že ide o stabilné umiestnenie pre konkrétnu miestnosť a teda sa takáto klíma nedá presúvať.

MALLAY TIP: Vybrali ste si už klimatizáciu podľa svojich predstáv a dohodli ste si aj jej inštaláciu? O tom, na čo si dať pri montáži klimatizácie pozor, sme zhrnuli v článku v našom blogu.

 

Aké funkcie by mala mať klimatizácia do bytu?

 

Pri výbere klimatizácie do bytu je dôležité zvážiť aj rôzne funkcie a nastavenia, respektíve programy, ktoré môžu zvýšiť pohodlie, účinnosť a celkovú efektivitu používania klimatizácie. Ich používaním šetríte náklady na energiu a ak si vyberiete pokročilejší model, dokonca aj kvalitu vzduchu a mieru vlhkosti vo vašom byte. Pri výbere klimatizačnej jednotky je preto dôležité zvážiť, ktoré z týchto funkcií sú pre vás dôležité:

 

Časovač klimatizácie

Časovač umožňuje nastaviť čas zapnutia a vypnutia klimatizácie presne podľa vašich požiadaviek. Inak povedané, že môžete mať príjemne vychladený byt, keď sa práve vrátite z týždňovej dovolenky pri mori. Alebo pokojne nastaviť chod klimatizácie tak, aby ste po príchode z práce vošli do príjemne vytemperovaného interiéru.

 

Diaľkové ovládanie

Diaľkový ovládač alebo aplikácia priamo vo vašom smartfóne umožňuje pohodlne upravovať nastavenia klimatizácie bez toho, aby ste k nej museli pristúpiť a manuálne program prestaviť. Inteligentné SMART bytové aplikácie s integráciou hlasového asistenta vám dokonca odbremenia aj ruky, stačí zadať pokyn hlasom a klimatizácia sa zníži na 23 stupňov Celzia.

 

Úsporný režim klimatizácie

Rôzne typy úsporných režimov energie pomáhajú znižovať spotrebu elektrickej energie pri zachovaní optimálnej teploty v miestnosti. Tieto režimy sú užitočné, keď potrebujete udržiavať byt v chlade kontinuálne, a zároveň chcete ušetriť na účtoch za energie.

 

Režimy pre alergikov

Alergie sú na stole dnes už v každej rodine. Preto by ste si mali vyberať klimatizáciu do bytu, ktorá dokáže monitorovať vzduch a zabezpečiť optimálnu prevádzku vzhľadom k prítomnosti alergénov vo vzduchu. Tieto funkcie klimatizácie, na čele s účinnými vzduchovými filtrami sú vyhľadávané aj v bytoch, ktoré sú v mestách s vyššou úrovňou znečistenia ovzdušia.

 

Tichý režim klimatizácie

Dnes nie je raritou, ak vám klimatizácia ochladzuje vzduch aj počas noci. Tichý režim znižuje hlučnosť klimatizačnej jednotky počas jej prevádzky na úplne minimum. To je výhodné nielen počas spánku, ale napríklad aj v prípade, ak svoj byt využívate aj ako svoje pracovisko.

 

 

Najlacnejšia klimatizácia do bytu? Podľa čoho sa odvíja cena klimatizácie?

 

Klimatizácia do bytu je položka, ktorá sa po zohľadnení všetkých individuálnych nárokov môže vyšplhať na vyššiu cenovú hladinu. Preto niektorí majitelia bytov inklinujú k hľadaniu najlacnejšej klimatizácie do svojho bytu. V tom prípade síce platí, že sa možno zníži vstupná cena klimatizácie, avšak pozor.

Náklady na jej prevádzku sa môžu vyšplhať na dvoj, prípadne i viacnásobok v porovnaní s možno drahšou, no efektívnejšou klimatizáciou, ktorá spĺňa vaše nároky. Preto pri posudzovaní ceny klimatizácie prichádzajú do úvahy hneď niekoľké parametre.

Cena klimatizácie do bytu závisí od typu systému, kapacity klimatizácie, energetickej efektivity (určenej triedou), značky klimatizácie a funkcií, ktoré sme spomenuli vyššie. Typ klimatizácie má ďalej vplyv na zložitosť a cenu jej montáže. Značka a konkrétny model klímy tiež hrajú významnú rolu –  renomovaní výrobcovia môžu požadovať vyššie ceny, avšak zvyčajne ponúkajú aj istejšiu záruku a spoľahlivosť. Jednotlivé modely klimatizácií Daikin sme porovnali v našom blogu, pomôžu vám zorientovať sa.

 

Ako získať klimatizáciu do bytu za nižšiu cenu?

Jednou z možností, ktoré môžete využiť na získanie lepšej ceny na klimatizáciu, sú dotácie. Aktuálne (rok 2024) je v platnosti štátny program s názvom Zelená domácnostiam, ktorý zaradil klimatizácie – tepelné čerpadlá typu vzduch – vzduch do zoznamu zariadení, na ktoré sa dotácia poskytuje.

 

Zaujíma vás viac? Všetko potrebné sme zhrnuli v článku s najčastejšími otázkami o dotáciách. Alebo nás priamo kontaktujte, v Mallay sme oprávneným realizátorom zariadení z dotačného plánu. Poradíme vám nielen s tým, ako získať klímu za nižšiu cenu, ale aj s jej výberom a kompletnými službami.

 

 

POTREBUJEM KLIMATIZÁCIU DO BYTU



Späť na blog

Ďalšie články

Klimatizácia do bytu: Aká je najvhodnejšia a podľa čoho vybrať?

Klimatizácia do bytu: Aká je najvhodnejšia a podľa čoho vybrať?

Pridané: 12.06.2024

Klimatizácia do bytu je dnes jednou z najobľúbenejších možností, ako ochladiť interiér v paneláku alebo bytovke v horúcich letných mesiacoch. Chladenie klimatizáciou je dostupné, pohodlné a pri výbere vhodnej klimatizácie a správnom používaní aj energetic

Čítať článok

5 funkcií, ktoré by mala mať vaša klimatizácia

5 funkcií, ktoré by mala mať vaša klimatizácia

Pridané: 06.04.2023

Blíži sa leto a s ním aj horúce dni. Tie sa v posledných rokoch nedajú zvládnuť bez klimatizácii. Ak plánujete do vašej domácnosti alebo na pracovisko zakúpiť nový model, poradíme vám, na akých 5 základných funkcií sa treba pri výbere zamerať.

Čítať článok

Funkcie klimatizácie, ktoré vás na jeseň udržia v pohodlí

Funkcie klimatizácie, ktoré vás na jeseň udržia v pohodlí

Pridané: 12.09.2022

Klimatizácia môže byť účinným riešením vykurovania najmä na jeseň, keď sa ešte stále snažíte vyrovnať striedanie tepla a chladu. Zistite, ktoré vlastnosti a funkcie vám môžu túto jeseň zabezpečiť pohodlie.

Čítať článok

Potrebujete riešenie klimatizácie, vykurovania alebo vzduchotechniky?

Ozvite sa nám cez náš kontaktný formulár:

Kontaktný formulár