Späť na blog

Dotácia na klimatizáciu: Získajte klímu za nižšiu cenu. Ako na to?

Dotácia na klimatizáciu: Získajte klímu za nižšiu cenu. Ako na to?

Pridané: 02.07.2024

Dotácia na klimatizáciu je spôsob, ako si znížiť cenu klimatizácie o celkom atraktívnu sumu. Ako je to možné? Stojí za tým projekt Zelená domácnostiam, ktorý po nedávnej úprave pridal do zoznamu zariadení, na ktoré je možné peňažnú dotáciu čerpať, aj tepelné čerpadlá typu vzduch – vzduch. Je tých informácií na začiatok trošku veľa? Zhrnieme to jednoduchšie.

Ak si chcete dať namontovať klímu, možno patríte medzi tých, ktorí na nej môžu vďaka dotácii ušetriť. V tomto článku sa dozviete všetky podrobnosti, ktoré by vás k tejto téme mohli zaujímať.

 

OBSAH ČLÁNKU:

  1. Aké sú podmienky získania dotácie na klimatizáciu?
  2. Aká je výška dotácie?
  3. Kto môže získať dotáciu na klímu?
  4. Na čo si dať pozor pri výbere vhodného zariadenia?
  5. Ako vybrať realizátora klimatizácie?
  6. Aký je postup podávania žiadosti o dotáciu na klimatizáciu?

 

Podmienky na získanie dotácie na klímu. Čo treba splniť?

 

Samozrejme, všetko má svoje pravidlá a nejaký rámec, ktorý treba dodržať. Aby sme hneď na začiatok objasnili všetky pojmy, vnesieme do nich trochu svetla. V programe dotácií sa stretnete s týmito výrazmi:

  • oprávnené zariadenie
  • zhotoviteľ alebo realizátor

 

Na to, aby ste mohli dotáciu na klimatizáciu získať, je potrebné vybrať si niektoré zo zariadení uvedených v zozname na webstránke Zelená domácnostiam, ktorý sa neustále aktualizuje a dopĺňa o nové typy zariadení. V jednoduchom a prehľadnom filtri si stačí vybrať druh zariadenia “tepelné čerpadlo” a špecifikáciu s označením “vzduch – vzduch”.

 

MALLAY TIP: Len málokto vie, že klimatizácie sú vlastne tepelné čerpadlá, ktoré fungujú na princípe vzduch – vzduch. Získanie dotácie na tento typ zariadení je pomerne čerstvou novinkou, ktorú do programu dotácií pridali len nedávno. Ak neviete, ktoré tepelné čerpadlo typu vzduch – vzduch si vybrať, pomôže vám náš článok, v ktorom zistíte, ako vybrať vhodnú klimatizáciu do bytu, prípadne si môžete porovnať ceny a výhody klimatizácií Daikin, ktoré patria medzi najvyhľadávanejšie.

 

Zhotoviteľ alebo realizátor je oprávnená firma, ktorá je overená a má s programom Zelená domácnostiam zmluvný vzťah, na základe ktorého ho zaradili do zoznamu oprávnených zhotoviteľov. Ak neviete, koho si na inštaláciu klimatizácie vybrať, stačí si vyhľadať firmy vo vašom okrese a výber je hneď o niečo užší.

V Mallay patríme medzi oprávnených realizátorov a sme nesmierne hrdí na to, že máme takmer stopercentnú úspešnosť v rámci schválených dotácií. Dobrá rada za nás znie, vyberte si spoločnosť alebo jednotlivca s dobrými referenciami, ktorí vám dokáže odporučiť vhodné zariadenie a taktiež pomôcť pri vybavovaní dotácií na klimatizáciu.

 

Aká je výška dotácie na klimatizáciu?

 

Potešujúca správa na úvod – vôbec nie malá. Výška dotácie sa odvíja od dvoch základných parametrov. Splnenia podmienok v žiadosti o dotáciu a taktiež výkonu vybraného zariadenia. Pre rodinné domy je to 380 €/kW, pričom najvyššia možná suma je 3800 €. Rovnaká suma platí pre bytové domy, kde sa do však rozratáva maximálne 5 kW na jeden byt.

 

To však nie je všetko. Suma môže byť vyššia v prípade, ak sa vám podarí splniť aspoň jednu podmienku pre zvýhodnenie. A to o celých 15 %, čiže hovoríme o sume 437 €/kW. Aké sú to podmienky? Prvou z nich je ukončenie používania tuhých palív a druhou je umiestnenie v lokalite, ktorá sa nachádza v oblasti riadenia kvality ovzdušia.

 

MALLAY TIP: Neviete presne, či sa vaša nehnuteľnosť nachádza v zozname dotknutých lokalít? Ľahko si to overíte priamo na stránke SHMU, kde jednotlivé oblasti pravidelne aktualizujú. Nachádzate sa v obci označenej číslom 3? V tom prípade bude vaša dotácia na klimatizáciu ešte vyššia.

 

Kto môže získať dotáciu na klímu?

 

Príspevok na klimatizáciu v rámci dotácie môže získať vlastník nehnuteľnosti, bezpodielový vlastník alebo vlastník s podielom, ktorý je oprávnený na základe jeho výšky rozhodovať. V rámci bytového domu je to o niečo komplikovanejšie, keďže ide o spoločenstvo vlastníkov, prípadne jeho správcu v zastúpení. Avšak pozor, v rámci bytového domu nemôže získať dotácie jeden byt samostatne, pretože je príspevok poskytovaný ako celok pre celý bytový dom.

 

Novinka, ktorá sa v podmienkach pre získanie dotácie objavila taktiež dodatočne, je zmienka o tom, že domácnosť sa zaväzuje dané zariadenie, na ktoré získa dotáciu, prevádzkovať minimálne po dobu 5 rokov.

 

Čo musí spĺňať nehnuteľnosť pre získanie dotácie na klimatizáciu?

 

Pre tento typ dotácií je v prvom rade dôležité, kto je vlastníkom nehnuteľnosti. Z pomoci domácnostiam sú logicky vylúčené právnické osoby (firmy a podobne) a podnikateľské subjekty. A to aj ako spoluvlastníci. Presnejšie sa taktiež upravujú podmienky pre nehnuteľnosť, ktorá je využívaná na prenájom alebo inú hospodársku činnosť.

 

Aký typ nehnuteľnosti to teda môže byť?

  • rodinný dom
  • rozostavaný rodinný dom
  • nehnuteľnosť určená na rodinné bývanie s trvalým pobytom žiadateľa
  • bytový dom

 

MALLAY TIP: Nehnuteľnosť určená na rodinné bývanie s podmienkou trvalého pobytu je taktiež novinkou, ktorá bola pridaná do podmienok neskôr. Čo to znamená? Že na dotáciu má nárok aj nehnuteľnosť, ktorá je zapísaná inak ako rodinný dom, no niekto z domácnosti v nej má preukázateľný trvalý pobyt. Príkladom je rekreačná alebo záhradná chata.

 

Ako postupovať pri podávaní žiadosti o dotácie na klimatizáciu?

 

Celý proces získania dotácie nie je komplikovaný, dá sa zhrnúť do piatich jednoduchých krokov. Samozrejme platí, že je potrebné preštudovať si všetky podmienky detailnejšie, no zásadné veci sme vám zhrnuli práve v tomto článku. Ako to teda celé prebieha?

 

Preštudujte si podmienky a nájdite firmu, ktorá vám klimatizáciu nainštaluje

 

Preverte si detailne, či máte nárok na dotácie na klimatizáciu. Všetko potrebné nájdete vo Všeobecných podmienkach podpory obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. Aby sme to zhrnuli, hlavnou podmienkou je vlastniť alebo spoluvlastniť rodinný dom či budovu slúžiacu na bývanie a mať v nej trvalý pobyt. Veľkou pomocou vám už v tomto bode môže byť vybraný zhotoviteľ, ktorý musí byť v spomínanom zozname realizátorov.

 

MALLAY TIP: Nie je vôbec jedno, koho si ako realizátora vyberiete. O tom, že je montáž klímy dôležitým bodom celého procesu a na čo sa zamerať pri výbere firmy, ktorej ju zveríte sme písali v článku v našom blogu.

Ak však potrebujete objektívnu radu a zvažujete celkovo typ zariadenia a využívanie obnoviteľných zdrojov, z hľadiska vášho individuálneho riešenia, môžete sa poradiť aj nezávisle. Na infolinke SIEA 0800 199 399 nájdete odpovede na všetky svoje prípadné otázky.

 

Nastal čas na výber zariadenia a uzatvorenie zmluvy

 

Už viete, že klimatizácia je vhodné zariadenie, vďaka ktorému budete využívať obnoviteľné zdroje efektívne tak, aby ste z nich vyťažili maximum? Vyžiadajte si cenové ponuky od zhotoviteľa alebo zhotoviteľov, aby ste si ich mohli porovnať. Okrem cenovej ponuky je dôležitý aj technický návrh, ktorý následne slúžia aj ako podklad k žiadosti o poukážku.

Ešte pred podaním žiadosti si dohodnite možnosti dodania a inštalácie klimatizácie s vybraným zhotoviteľom, ideálne písomne. To, aké zariadenie ste si vybrali, nie je potrebné uvádzať hneď. Doplní ho až zhotoviteľ v žiadosti o preplatenie poukážky.

 

Podajte si žiadosť o poukážku k dotácii na klimatizáciu

 

Nemusíte nikam chodiť, zvládnete to aj online, z pohodlia domova. Ak si nie ste istí, celý postup aj s radami, ako na to, nájdete v prehľadnom manuáli. Akonáhle odošlete formulár so žiadosťou o poukážku, musíte ju pomocou kódu v zadanej e-mailovej adrese, ktorú ste uviedli ako kontaktnú, verifikovať. Odkaz s verifikačným kódom je platný jeden deň a po jeho zrealizovaní sa vaša žiadosť ocitne v takzvanom zásobníku.

 

MALLAY TIP: Celý systém až do apríla 2024 pripomínal jeden veľký zásobník, kde sa mohli žiadosti podávať, no poukážky ešte vydané neboli. Ak ste žiadosť podali pred týmto termínom, stačí si zvoliť jej úpravu a skontrolovať správnosť uvedených údajov.

 

Zhotoviteľ obdrží aktivačný kód na vydanie poukážky a dotácia na klímu je vaša

 

Žiadosť v zásobníku môžete po zadaní údajov k prihláseniu upravovať podľa potreby. V poslednom bode úpravy žiadosti nájdete ten najdôležitejší údaj –  kód na aktiváciu žiadosti a vydanie poukážky. Práve tento kód a taktiež číslo poukážky zašlite vybranému realizátorovi, ktorého ste si zazmluvnili a máte ušetrené nemalé peniaze na klimatizáciu a jej montáž.

Veríme, že sa nám podarilo zhrnúť všetky potrebné informácie, ktoré vás v súvislosti s dotáciami na klimatizáciu zaujímali. Ak vám predsa len nie sú jasné, veľa odpovedí nájdete v rámci častých otázok priamo na webe projektu Zelená domácnostiam. S výberom, zabezpečením, inštaláciou aj získaní príspevku na klimatizáciu vám radi pomôžeme.

 

 

MÁM ZÁUJEM O DOTÁCIE NA KLÍMU 



Späť na blog

Ďalšie články

Máte doma vlhko? Aké zdravotné riziká vám hrozia?

Máte doma vlhko? Aké zdravotné riziká vám hrozia?

Pridané: 21.10.2022

Trápi vás doma nadmerná vlhkosť? V zimnom období, kedy je vonku chladno a vlhko, je to bežná vec. Viete, aká je ideálna vlhkosť, ktorú by ste doma mali mať? A aké zdravotné riziká vám hrozia, ak nadmernú vlhkosť nebudete riešiť? Pozrime sa spoločne na to.

Čítať článok

Aké druhy tepelných čerpadiel poznáme a ktoré sú vhodné pre váš dom?

Aké druhy tepelných čerpadiel poznáme a ktoré sú vhodné pre váš dom?

Pridané: 02.02.2023

Či už prerábate alebo staviate váš vysnívaný dom, je pritom potrebné myslieť na to, čo vám bude zabezpečovať to pravé teplo domova. Vhodným zdrojom tepla je pre domácnosti tepelné čerpadlo. Aké druhy poznáme a ktorý je najvhodnejší pre vás?

Čítať článok

Dotácia na klimatizáciu: Získajte klímu za nižšiu cenu. Ako na to?

Dotácia na klimatizáciu: Získajte klímu za nižšiu cenu. Ako na to?

Pridané: 02.07.2024

Dotácia na klimatizáciu je spôsob, ako si znížiť cenu klimatizácie o celkom atraktívnu sumu. Ako je to možné? Stojí za tým projekt Zelená domácnostiam, ktorý po nedávnej úprave pridal do zoznamu zariadení, na ktoré je možné peňažnú dotáciu čerpať, aj tepe

Čítať článok

Potrebujete riešenie klimatizácie, vykurovania alebo vzduchotechniky?

Ozvite sa nám cez náš kontaktný formulár:

Kontaktný formulár