Späť na blog

10 najčastejších otázok o dotáciách na tepelné čerpadlá v roku 2024

10 najčastejších otázok o dotáciách na tepelné čerpadlá v roku 2024

Pridané: 07.03.2024

Dotácie na tepelné čerpadlá sú aj v roku 2024 horúcou témou. Keďže Slovensko spustilo program na podporu zariadení, ktoré prispievajú k ekologickejším riešeniam z pohľadu využívania neobnoviteľných zdrojov energie, mnohí majitelia rodinných domov aj bytových domov zvažujú práve kúpu tepelného čerpadla. Vďaka celkom zaujímavej výške dotácií na teplné čerpadlá ide o rozumnú investíciu do vykurovania, ktoré čerpá z veľkej miery energiu z obnoviteľných zdrojov a teda je ekologickejšie. A zároveň prináša výraznú úsporu na nákladoch za kúrenie alebo chladenie. Vyznať sa v dotáciách z aktuálneho programu Zelená domácnostiam však nemusí byť na prvý pohľad jednoduché. Radi vám to však uľahčíme.

 

Zhrnuli sme pre vás 10 najčastejších otázok, ktoré vás v súvislosti s dotáciami na tepelné čerpadlo môžu zaujímať.

 

1. Aká je výška dotácie na tepelné čerpadlo v roku 2024?

 

V roku 2024 bola výška dotácie na tepelné čerpadlá stanovená na sumu 380 €/kW, pričom najvyšší možný príspevok je 3800 €. To je suma, ktorú môžu získať rodinné domy. V prípade bytových domov je sadzba rovnaká, avšak na jeden byt je možné získať maximálne 5 kW, to znamená 1900 €. Mnohí žiadatelia však majú nárok na zvýhodnenie, vďaka ktorému je suma na jeden kW vyššia. Konkrétne je to 437 €/kW. Pre rodinné domy so zvýhodnením je tak maximálna výška dotácie na tepelné čerpadlo až 4370 € a pre byty 2185 €.

 

2. Kto má nárok na zvýhodnenie k dotácii na tepelné čerpadlo?

 

Zvýhodnenie na získanie ešte vyššej dotácie sa týka domácností, ktoré sa nachádzajú v oblasti riadenia kvality ovzdušia. Alebo v druhom prípade, ak sa v domácnosti prestane vykurovať pevným palivom. Či sa nachádzate v oblasti riadenia kvality ovzdušia si môžete pozrieť na aktuálnom zozname ORKO. Celkové zvýhodnenie sadzby je 15 %, čiže namiesto maximálnej čiastky 380 €/kW je možné získať až 437 €/kW.

 

3. Kto môže žiadať o dotácie na tepelné čerpadlo?

 

Žiadateľ o dotácie na tepelné čerpadlo musí aj v roku 2024 spĺňať základné podmienky. A teda musí byť buď vlastníkom rodinného domu, alebo bezpodielovým vlastníkom rodinného domu. Eventuálne môže ísť o podielového vlastníka, ktorý je oprávnený rozhodovať o hospodárení so spoločnou vecou podľa väčšiny podielu. V prípade bytových domov platí, že oprávnený subjekt predstavuje spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome alebo samotní vlastníci v zastúpení so správcom bytového domu.

 

4. Na akú nehnuteľnosť sa poskytujú dotácie na tepelné čerpadlo v roku 2024?

 

Nielen žiadateľ, ale aj samotná nehnuteľnosť musí byť v súlade s podmienkami, ktoré dotačný program určuje. Ide teda buď o rodinný dom, rozostavaný rodinný dom alebo inú budovu, ktorá je určená na rodinné bývanie a žiadateľ v nej má uvedený trvalý pobyt. Práve to je novinkou, vďaka ktorej môžu oproti minulým rokom využiť v roku 2024 dotácie na tepelné čerpadlo aj majitelia záhradných chát alebo rekreačných chát v prípade, ak v nich majú trvalé bydlisko. Dotácie sú taktiež poskytované na bytové domy.

 

5. Kto musí zrealizovať montáž tepelného čerpadla, aby som dostal dotáciu?

 

Častou otázkou je, či si môže šikovný majster nainštalovať tepelné čerpadlo aj sám. Odpoveď znie jasne – oprávneným zhotoviteľom je ten, kto sa nachádza v stále aktualizovanom zozname zhotoviteľov, ktorý toho času zahŕňa vyše 1200 firiem a jednotlivcov. Do zoznamu sa dostane ten, kto splní podmienky SIEA a zaviaže sa zabezpečovať inštalácie v súlade s platnou zmluvou. Ak už máte v hľadáčiku firmu, ktorá vám tepelné čerpadlo zrealizuje, pre získanie dotácie odporúčame overiť si ju v spomínanom zozname.

 

6. Na aké tepelné čerpadlo môžem dostať dotácie?

 

Možno neviete a možno sa len v tepelných čerpadlách začínate orientovať, no dostupných možností, ako vykurovať a chladiť nehnuteľnosť a zároveň ohrievať vodu pomocou tepelného čerpadla je viacero. Dotácie z programu Zelená domácnostiam sa uplatňujú na čerpadlá typu vzduch – voda, voda – voda, zem – voda a po novom, v roku 2024 aj na čerpadlá typu vzduch – vzduch (klimatizácie). A keďže je na trhu veľké množstvo výrobcov, počet tepelných čerpadiel, určených pre dotácie, je naozaj veľký (aktuálne vyše 4000). Preto si vždy konkrétne tepelné čerpadlo overte v zozname oprávnených zariadení.

 

MALLAY TIP: Nie ste si istý, aké tepelné čerpadlo vybrať? Prečítajte si náš článok, kde sme porovnali výhody jednotlivých druhov tepelných čerpadiel alebo nás priamo kontaktujte a my sa vám obratom ozveme späť, aby sme vám poradili čo najvhodnejšie zariadenie.

 

7. Ako funguje vyplácanie dotácie na tepelné čerpadlo v roku 2024?

 

Keďže sa celý systém sprocesovania dotácii obnovuje (prvá časť projektu prebiehala ešte v období 2015 – 2023), v dôsledku nových podmienok stanovených na európskej úrovni, aktuálne funguje na základe vyplácania poukážok, ktoré sa zhromažďujú v takzvanom zásobníku. Čo to znamená? Prvým krokom je podanie žiadosti v podobe elektronického formulára, na základe ktorej získate prístupové údaje do systému. Po skontrolovaní údajov v žiadosti je potrebné požiadať o aktiváciu kódu na vydanie poukážky. Tento kód následne treba odovzdať zhotoviteľovi a ten po spustení nového systému poukážku aktivuje.

 

MALLAY TIP: Viac informácií o tom, ako prebieha celý proces vybavenia dotácie nájdete v článku, kde ho popisujeme krok za krokom.

 

V praxi to momentálne (február 2024) znamená dve možnosti. Buď si podáte žiadosť do pôvodného informačného systému (pozor, údaje ako napríklad sadzba alebo podmienky v ňom nie sú aktuálne)  a tá bude odpočívať v zásobníku alebo počkáte na spustenie toho nového, kam budú žiadosti zo zásobníku taktiež prenesené. Platnosť poukážky je celých 18 mesiacov a poradie v zásobníku nijako neovplyvňuje to, kedy bude poukážka vyplatená. A teda, ďalšia logická otázka znie:

 

8. Kedy sa začnú vyplácať poukážky na tepelné čerpadlá?

 

Podľa informácií z dotačného programu je aktivácia a vydávanie poukážok naplánované na prvý kvartál v roku 2024.

 

9. Môžem si nechať tepelné čerpadlo nainštalovať už teraz?

 

Áno, samotné zabezpečenie a zhotovenie realizácie tepelného čerpadla bolo možné už od októbra 2023, kedy sa program spustil. Aby ste si však boli istý, že dotáciu na tepelné čerpadlo obdržíte, odporúčame každý krok riešiť v súlade s podmienkami programu Zelená domácnostiam:

 

  • preveriť si, či máte ako žiadateľ na dotáciu nárok,
  • preveriť si, či je možné dotáciu dostať na vašu nehnuteľnosť,
  • preveriť si dané tepelné čerpadlo v zozname zariadení určených na čerpanie dotácií,
  • preveriť si, či sa zhotoviteľ, ktorého ste si vybrali nachádza v zozname oprávnených zhotoviteľov.

 

10. Ako vyriešiť výber, kúpu a montáž tepelného čerpadla čo najefektívnejšie, aby som mal zároveň nárok na dotácie?

 

Toto je otázka, ktorá prirodzene napadne väčšine z vás. Nakoľko nie je naozaj veľmi dôležité zvážiť výber vhodného tepelného čerpadla tak, aby vám prinieslo želanú úsporu na energiách, a zároveň sledovať všetky informácie okolo dotácií, najvhodnejšie je poobzerať sa po odborníkovi, ktorý vás od týchto vecí dokáže v značnej miere odbremeniť. Čo to znamená? Že vám poradí najvhodnejšie tepelné čerpadlo podľa konkrétnych nárokov vašej domácnosti, dokáže vám ho zabezpečiť za výhodnú cenu, spolu aj s odbornou montážou, a prevedie vás celým procesom získania dotácie na tepelné čerpadlo bez toho, aby vám pribudli vo vlasoch šediny. Hľadáte takého? Kontaktujte nás, v MALLAY patríme k prvým spoločnostiam, ktoré boli do programu Zelené domácnostiam zaradené.

 

 

MÁM ZÁUJEM O ČERPADLO AJ DOTÁCIE

Späť na blog

Ďalšie články

Zdravé chladenie v podobe chladiacich stropov: Aké sú jeho výhody?

Zdravé chladenie v podobe chladiacich stropov: Aké sú jeho výhody?

Pridané: 16.03.2023

Chladiace stropy, alebo inak známe stropné chladenie, si mnohí vyberajú ako estetický a zdravý spôsob chladenia domácností i pracovísk. V porovnaní s klimatizačnými jednotkami ponúkajú mnoho výhod a minimum negatív. Pozrime sa spoločne na ne.

Čítať článok

Montáž klimatizácie: Na čo si dať pozor a ako vybrať, komu ju zveriť?

Montáž klimatizácie: Na čo si dať pozor a ako vybrať, komu ju zveriť?

Pridané: 23.04.2024

V teplých letných mesiacoch sa klimatizácia stáva nevyhnutnosťou pre mnohé domácnosti a firmy. Avšak nielen to, dnes klimatizácie často používame aj na kúrenie či dokonca ohrev teplej úžitkovej vody. Aby všetko fungovalo tak ako má, kľúčovým faktorom pre

Čítať článok

Prednosti a nevýhody používania klimatizácie v domácnosti

Prednosti a nevýhody používania klimatizácie v domácnosti

Pridané: 01.06.2023

Leto sa blíži, meteorológovia hlásia, že bude teplejšie ako to posledné. Ako ho zvládnuť? Uvažujete nad klimatizáciou ale nie ste si istý, či výhody prevyšujú jej nevýhody? Pozrime sa spoločne na ne.

Čítať článok

Potrebujete riešenie klimatizácie, vykurovania alebo vzduchotechniky?

Ozvite sa nám cez náš kontaktný formulár:

Kontaktný formulár